zondag 20 september 2020

YIN YOGA omtrent MAAG-MILTENERGIE, ons aarde-element

 

Waar :  Fatima, Moorseelsestraat 148 te Heule-Kortrijk

Wanneer : op zondag 27 september

                   telkens van 9u 45 tot 12 u  

Thema :  Aarde-energie ofwel Milt- en Maagenergie  (voor meer info : zie verder)

Prijs : 20 € : Contant of bij overschrijving op reknr. BE70 9300 0614 5925

Meebrengen : matje, deken, blok of kussen(s).  Veel yoga-hulpmiddelen als bolsters (kussens), blokken, dekentjes en riemen zijn ook nog aanwezig.

Wat je algemeen mag verwachten :

Via uiterlijke bewegingen/houdingen interne beweging en ruimte creëren in bindweefsels, spieren, gewrichten en energetische lichaam:

1. Via de zacht dynamische sequenties uit de Dru Yoga (Energy Block Release-reeksen (EBR 's) en sequenties als groet ad maan, aarde, zon, de 4 windrichtingen, dansende boom, zetel van mededogen,...

2. Via specifieke yin-yoga-houdingen meestal zittend of liggend, met de nodige hulpmiddelen (*), 3 à 5 minuten aanwezig blijven. Door dus langer en op een relatief makkelijke, eventueel ondersteunende manier de houding aan te nemen en erin te ademen, geven we via de bindweefsels (fascia), ook de gewrichten en pezen de tijd en de veiligheid om spanning los te laten. Zo ook kan de energie in de specifieke meridianen geactiveerd worden of in een harmonische stroom worden gebracht.

3. Via rustige bewegingen van de ene houding naar de andere en tegelijk een strijkende beweging van handen en vingers over de meridianen in armen, benen en romp. Dit steeds met aandacht vanuit het abdomen. Korte invoelende visualisaties en helende geluiden zorgen nog voor een diepere werking.

Via interne bewegingen in contact komen met uiterlijke bewegingen van het lichaam en hierin meer balans creëren.


De fascia of bindweefsels zijn als een netwerk doorheen het lichaam verbonden met botten, spieren, pezen, ligamenten, gewrichten en zelfs met de bloedvaten... en bezitten een bepaalde rustige beweging waar we in het dagdagelijkse leven niet bewust van zijn. Die beweging constateren, volgen en al of niet tot een uiterlijke beweging laten komen, brengt harmonie in het lichaam... Op die manier kom je in contact met jezelf, met de diepere lagen van je 'zijn', maar tevens creëer je meer ruimte in de gewrichten en meer stabiliteit in de houdingen en bewegingen.

zondag 27 september wordt dus de aandacht specifieker gericht op de aarde-energie met zijn Maag- en Miltenergie.  
AARDE is het centrale element. In de buik ligt het rond de navel met daarrond de 4 andere elementen. De hete zomer waar het vuur van het hart en de dunne darm dé organen zijn, is een tijd waar we qua voeding vaak fel naar de yinne kant overhellen. Koude (gesuikerde) dranken, veel zomers fruit en rauwe groenten, zoete snacks (ijsjes,..), alcohol,.. zijn een compensatie voor de yange hitte, warmte van het zomerklimaat. Eind augustus, september is het voor maag en milt goed om meer samentrekkende, bundelende voeding te gebruiken. Qua groenten zijn het vooral de (zoete) knollen, wortelen, rode biet, pompoen, kool(rabi),... die de maag en milt graag hebben.

Qua granen is gierst, rijst het meest gegeerd. De kookstijl mag dus ook wat yanger zijn... na de koude schotels in de zomer, mag alles dus wat langer en met vocht gekookt of gestoomd worden. Dit alles geeft meer dynamische kracht in de buik (navelcentrum), meer vitaliteit. Het is in deze periode dus ook zeer goed om meer te gaan bewegen, oefeningen te doen, kracht op te bouwen.. De tuinzetels en terras worden steeds minder gebruikt en vervangen door werken in de tuin :-). Dit alles is aardend.
Meer vitaliteit en een vrijer maag-miltgebied (zonnevlecht) geeft ook een meer gebalanceerde gemoedstoestand : zorgenvrij, vertrouwen, rustig genietend, geborgen, emotioneel stabiel, 'lekker' in je vel, je aardi(n)g voelend.... Het piekeren is losgelaten.

Dus qua yoga- en chi congbewegingen en houdingen zullen we balanceren tussen zacht beweeglijk werk om die maag-milt-energie en de zonnevlecht soepel, beweeglijk en tegelijk krachtig te houden en de typische yinyogahoudingen waar we lang (3 à 5') in de meridianen kunnen indalen en invoelen wat er mentaal-emotioneel bovenkomt. Er wordt voldoende tijd gegeven om eventueel bij jezelf ook geestelijk te reflecteren hierrond. Een grote uitnodiging om de hulpmiddelen passend te gebruiken om het nog yinner te houden. Veel rustgevend genot!

(*) Veel yoga-hulpmiddelen als bolsters (kussens), blokken, dekentjes en yogariemen zijn aanwezig, maar eigen deken, blok of kussen(s) mag je nog meebrengen